8 leggyakoribb téma

Tudja Ön, hogy milyen fantasztikus hatásai vannak az amarántnak?

Az inkák és az aztékok szent csoda magként tisztelték az amarántot, s természetfeletti erőt tulajdonítottak neki. Korunk táplálkozástudománnyal foglalkozóamarant szakemberei is megerősítették a tápanyagokban gazdag növény értékes voltát. Napjainkban az élsportolók esküsznek az apró magvakban rejlő magas tápértékre, de az űrhajósok is vittek magukkal erőforrásként amarántból készült rágcsálnivalót az űrbe.

Ez már igazán kellő alap ahhoz, hogy rendszeresen kerüljön asztalunkra amaránt: a reggelihez müzli formájában, ebédhez krokettként elkészítve, vacsorára amarántos Knackebrot formájában.

Milyen hasznos tápanyagok találhatóak az amarántban?

Az amaránt jó energiaforrás, minthogy jelentős mennyiségű keményítőt és ballasztanyagot tartalmaz, s szénhidráttartalma gyorsabban hasznosul a szervezetben a többi gabonafélénél. Értékét növeli még a többi gabonafélénél magasabb lizintartalom – ez egyike a benne található többféle fehérjének.

Az amaránt további óriási előnye, hogy igen magas a zsírtartalma, s annak több mint 50%-a értékes linolsav.

Az ásványi anyagokat illetően az amaránt jóval felülmúlja a gabonaféléket: 100 grammja 214 mg kalciumot tartalmaz (ez kétszer annyi, mint a tejé), továbbá 9 mg vasat, ez viszont több mint a kétszerese a spenóténak. Ugyanebben a mennyiségben annyi cink található, amennyi napi szükségletünk egyharmadát biztosítja, magnéziumtartalma pedig háromszorosa a búzáénak.

Az amarántszemekben található még jelentős mennyiségű E-vitamin és többféle B-vitamin.

Az amarántmag szorosan össze van nőve a tápanyagokban gazdag maghéjjal és a csírával, így mindig teljes értékű magként használják fel. Minthogy szénhidráttartalma gyorsan hasznosul a szervezetben, ugyanakkor lassan bomlik le, az amaránttartalmú étkezés kiválóan alkalmas sportolók számára.

De bárki, aki fokozott megterhelésnek van kitéve – legyen akár űrhajós, terhes asszony, szoptatós anya vagy iskolás gyerek -, hasznát veszi a kicsinyke mag anyagcserét támogató B-vitamin-tartalmának, a csontozatot erősítő kalciumnak, a vérképző vasnak, valamint az izomműködést serkentő magnéziumnak.

S e jótéteményekhez még az amarántban található lizin is hozzájárul azzal, hogy a zsír azonos lecitinnel karöltve támogatja az agysejtek fejlődését, működését. A linolsav pedig elősegíti a koleszterinszint alacsonyan tartását, így véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]